| C'irilica | Latinica | | laban.rs → O prezimenu Laban

O prezimenu Laban

Shta kazhu istorija i nauka (a kazhu malo…)

U Internetu nema mnogo podataka o prezimenu Laban. Nadjoh na jednom forumu sledec'i tekst (redakcija i komentari kursivom — moji):

Vugdelic'i(?)

„Vugdelic'i su prozvani po svome pretku Vuk-Deliji, koji je bio jako hitar, divno razvijen i ugledan u mjestu (naravno, drugachije i bit’ ne moglo). … Njihovi su ogranci Jelic'i, Vukanic'i i Ugrenovic'i. Ova bratstva pripadaju jakoj vasojevic'koj grani Labana, od pretka Labana Perova, koji se rano odvojio od brac'e sa Lopata i odselio u Polimlje, a prethodno je boravio neko vrijeme u plavskogusinjskom kraju. Jovan Cvijic' je zabiljezhio predanje (od Jefta Popovic'a iz Velike), kako Labani stvarno nijesu Vasojevic'i porijeklom (verovatno je obrnuto), nego da su od potomka jedne udovice iz Nikshic'a (sic.), koja se preudala za Raja, i da je taj dovodak (pastorak (Perov?)) docnije otishao i nastanio se u plavskogusinjski predio pokraj sela Martinovic'a, gdje se bavio kovanjem, a otuda odbjegao u Zoric'e u Grachanicu.”

Pleme Vasojevic'i, Bratstva i podgrupe
Profesor Dr Radoslav Jagosh Veshovic'

„Od tri bratstvenichke grupe plemena Vasojevic'a, najjacha i najbrojnija je ona koja je postala od Vasovog najstarijeg sina Raja (a to je izgleda taj Rajo koji je ozhenio udovicu iz Nikshic'a). Nju chine tri podgrupe bratstava: Lopac'ani, Dabetic'i i Kovachevic'i. Lopac'ani su: Bojovic'i, Veshovic'i, Vukashinovic'i, Labani, Marsenic'i, Miloshevic'i, Radivojevic'i i t. d.”

Ceo tekst mozhete preuzeti u .PDF formatu:
Nadjen Vaso poslije shest vjekova
Vasojevici_korijeni_i_tradicije_novo_CIRILIC.pdf

Brac'a Hrvati isto imaju mali zapis o prezimenu Laban: „Prezime Laban nalazimo vrlo rijetko u Hrvatskoj, a vjerojatno dolazi iz Bjelovara.”

Josh o Labanima

Rudolf Laban (Rudolf von Laban) je verovatno jedan od najpoznatijih Labana, ali teshko da su njegovi koreni isti kao i koreni Labana Srba (ili Crnogoraca — kako ko voli). On je bio nemachki (ili austrijski) koreograf, plesach, rezhiser i pedagog. Po njemu je dobio naziv i sistem za zapisivanje plesnih pokreta „labanotacija”.

O Rudolfu Labanu:

Svi sledec'i linkovi su u posrednoj vezi sa zhivotomi radom Rudolfa:

Kejt Laban (Keith Laban from Surrey, UK)

I josh dva Labana (Internet, Interpol i t. d.)

U Herceg Novom (Crna Gora) postoji turistichka ponuda u apartmanima Laban. Nash rodjak naravno. http://www.turistickedestinacije.com/apartmanilaban-id154.html.

Na sajtu Uprave policije Crne Gore, za napad na sluzhbeno lice u vrshenju sluzhbene duzhnosti, NCB Interpol Podgorica (Osnovni sud Bijelo Polje), raspisao je poternicu u kojoj se trazhi Ivan Laban (rodjen 17.4.1987. g., Berane, Crna Gora). http://www.upravapolicije.com/index.php?IDSP=3993.

Umesto prologa

Meni su roditelji uvek govorili da su Labani poreklom iz Berana, Crna Gora. Spominjala se tu i Andrijevica.

Pre mnogo godina, u Sutomoru, imao sam priliku da upoznam Savu Labana (on je govorio: „Ja nisam Savo nego Sava”) koji je bio slika i prilika mog pokojnog oca — kao dva brata blizanca, samo shto je Sava bio visok, a moj otac ne. On se ozbiljno bavio istrazhivanjem porekla Labana, a verovao je iskljuchivo crkvenim knjigama (dokumentima). Tvrdio je da smo mi poreklom Jermeni i da smo doshli na teritoriju Crne Gore (kako god se ona tada zvala) negde pochetkom XIII veka i da je nashe prvobitno prezime najverovatnije bilo Labanjan (jedan od najpoznatijih Jermena je Sharl Aznavur — pravo prezime „Aznavurjan”. Vec'ina jermenskih prezimena se zavrshava na „jan”.). Ja sam u Rusiji sretao i prezime Loban (chita se kao Laban) i video par sela Lobani (Labani). Vishe verujem Savinim istrazhivanjima nego prichama gde se pominju udovice (ispade to vazhan istorijski podatak). Kontakta sa Savom nemam, sec'am se samo da mu je jedna c'erka udata i da zhivi negde u Kanadi (mislim da joj je udato prezime Kilibarda.).

Spisak adresa @laban.rs

Ako se prezivate Laban i imate shta da kazhete o poreklu prezimena Laban, napishite mi na adresu dragan@laban.rs. Pismo mozhe da se objavi ili ne — kako Vi kazhete. Isto tako, ako bi ste zheleli da registrujete e-adresu Vashe_ime@laban.rs — javite se.